“Joyeux Noël vegan !”, czyli wesołych świąt w vegańskim stylu

Marie Laforet jest popularną autorką książek kulinarnych we Francji. Dzięki niej wzrosła świadomość na temat vegańskiej kuchni, a mnóstwo ludzi zmieniło na korzyść swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. “Joyeux Noel Vegan!”, czyli tytuł tej książki w dosłownym tłumaczeniu oznacza: “Wesołych świąt po vegańsku”. Okazuje się, że Boże Narodzenie może być całkiem smaczne bez ciężkich serników i makowców. Z całym szacunkiem dla naszej tradycyjnej, polskiej kuchni, jeśli ktoś pragnie odmiany, a przy tym chce nabyć dodatkowej wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania – to ta książka jest dla niego. Zdecydowanie można ją polecić jako prezent dla żony na dzień kobiet ze strony www.taniaksiazka.pl. Wszystkie przepisy dostosowane zostały do tego, by przygotowywać potrawy w czasie bezpośrednio poprzedzającym święta. Ale nie zdziwi nas też fakt, że wiele z tych pomysłów znajdzie zastosowanie w kuchni w ciągu całego roku kalendarzowego, bo potrawy polecane i w dużym stopniu wymyślone przez Laforet są naprawdę pyszne!

Boże Narodzenie po vegańsku – naucz się czegoś nowego

Vegańskie święta:

  • pozwolą nam gwałtownie nie przytyć
  • pozostawią po sobie wiele nieznanych dotąd smaków, które będziemy chcieli często odtwarzać 
  • wolne są od tłuszczu i glutenu
  • pozwolą na wykonanie aż 30 przepisów z różnych działów
  • biorą pod uwagę przyrządzanie zdrowych zup, przystawek i deserów
  • bazują na kuchni warzywnej, lekkiej, ale sycącej
  • są kolorowe, smaczne i zdrowe dla naszych jelit.

Szybkie i proste receptury plus radość ze świątecznego gotowania

Najbardziej zadziwiają vegańskie słodycze. Można bez mąki i jajek wykonać tak smaczne ciasta, że nikt nie odróżni ich od tych tradycyjnych, równie dobrych, ale jednak ciężkich dla naszych żołądków. Świąteczne pierniczki w vegańskim stylu pachnieć mogą imbirem oraz kardamonem. Będą wspaniałym dodatkiem do kawy, można je zaaranżować także jako choinkową ozdobę. Wiele świątecznych specjałów przygotować można z avocado. Marie Laforet na kartach swojej świątecznej książki wręcz zasypuje nas pomysłami z użyciem tego egzotycznego jeszcze dla wielu Polaków, ale dostępnego warzywa.

Zaproś gości na nietypowe święta!

Goście spędzający w naszym towarzystwie pierwsze vegańskie święta mogą na samym początku poczuć się nieźle zaskoczeni. Niektórym może brakować barszczu lub tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Przy analizowaniu przepisów z “Joyeux Noel vegan” i na takie specjały będzie można znaleźć skuteczne i lekkie zamienniki. Wystarczy odrobinę pomyśleć. Bo książki kulinarne Marie Laforet w kuchni uczą przede wszystkim kreatywnego myślenia!

Tło - zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com